Metale ciężkie na naszych talerzach – czy należy się ich obawiać?

Specjaliści od lat ostrzegają i informują, jak bardzo niekorzystnie wywierają na nas groźne piętno metale ciężkie. Dokładają dużą cegiełkę do rozregulowania immunologi człowieka, mogą powodować mutację elementów DNA, a także przeobrazić ich ekspresję, przez co pojawiają się wiele schorzeń o podłożu alergicznym czy nowotworowym. Ogrom metali ciężkich znajduje się w glebie lub wodzie – niestety znajdujemy je w pożywieniu. Czy można zidentyfikować to zagrożenie znajdującymi się w pożywieniu? Jak działa soeks ecovisor f4?

Żywność skażona metalami ciężkimi

Metale ciężkie przyczyniają się do zatruć długotrwałych i nagłych. Te drugie bywają spowodowane przez takie pierwiastki jak astat, rtęć czy miedź. Dopiero po jakimś czasie ujawniają się schorzenia o podłożu toksycznym, przez cały okres inkubacji przyjmując formę bezobjawową. Jak szkodzą przywołane pierwiastki? Miedź, rtęć i inne metale wprowadzają zakłócenia do reakcji z aminokwasami oraz dewastują gospodarkę energią. Zauważono bezpośrednie związki między śmiertelnością o podłożu nowotworowym a stężeniami metali ciężkich w otoczeniu człowieka. Do naszego organizmu metale ciężkie dostają się po kontakcie ze skórą, przez drogi oddechowe oraz drogą pokarmową. W naszym ciele kumulacja metali ciężkich odbywa się zwłaszcza w obrębie organów, odpowiedzialnych za detoksykację, czyli eliminację metalu, a więc nerek i wątroby. Ponadto, nieraz stwierdza się kumulację metali ciężkich w układach mięśniowym, kostnym i nerwowym. Podstawowym działaniem profilaktycznym pozostaje wyrażenie stężenia metali ciężkich w posiłkach. W tym celu powstał indeks PTWI, określający pochłanianie metali w ciągu tygodnia.

Zwróć uwagę na te metale w Twoich produktach spożywczych

Czy powinno się w pełni ufać wytwórcom artykułów spożywczych? Nakazana informacja nie traktuje metali jako części składu! Z tego powodu stworzono zaawansowany tester żywności soeks ecovisor f4. Nie patrząc na to, czy dana osoba używa zaawansowanego urządzenia, czy pozostawia sprawę przypadkowi, musi poznać prawdopodobieństwo wystąpienia tych pierwiastków w rozpowszechnionych półproduktach:

Ołów – nietrudno go znaleźć w warzywach (seler, marchew, burak), mięsie wieprzowym, podrobach (wątroba!) i sztucznie dosładzanych napojach.

Kadm – to często nadprogramowy składnik zbóż, przetworów i wyrobów zbożowych (chleb, makaron kasza, ryż), poza tym kakao, czekolady i grzybów.

Rtęć – jest zawarta w zawierają ją niektóre gatunki ryb i zwierząt morskich – znajdziemy ją m.in w rekinie, soli, mieczniku, węgorzu, grenadierze, gardłoszu, morszczuku, łupaczu, ośmiornicy, krabie, kurce bądź konserwach rybnych.